Радхика Кумари държи тебешира си храбро и  цялото й  желание е

...
Радхика Кумари държи тебешира си храбро и  цялото й  желание е
Коментари Харесай

Индийските деца забравиха как да четат и пишат по време на пандемията

Радхика Кумари държи тебешира си безстрашно и  цялото й  желание е ориентирано към това буквите да се излеят от мозъка й върху черната дъска. Мисълта й обаче се сгромолясва и тя обърква доста от тях. Радхика се пробва да напише писмеността на хинди - елементарна задача за множеството 10-годишни. Трудно й е, тъй като са минали 17 месеца, откогато е посещавала клас, било то онлайн или онлайн. Училищата в Индия остават затворени от март предходната година, когато страната е блокирана, с цел да ограничи разпространяването на Covid-19.

Заможните частни учебни заведения и техните възпитаници минаха безпроблемно към онлайн класове, само че държавните се борят с редица компликации. Техните възпитаници, които не разполагат с преносими компютри или смарт телефони, нямат достъп до Интернет и надлежно изостават с няколко крачки зад своите връстници.

В Джаркханд - безпаричен щат в Индия, където живее Радхика, това цифрово разделяне е осезаемо. В нейното мъничко селце в квартал Латехар няма Интернет. Държавни телевизионни оператори пускат просветителни излъчвания в някои щати, само че това към момента остава недостъпно в много общности.

Когато учебните заведения започнаха да се отварят поетапно още веднъж в някои щати, икономистът и обществен деятел Жан Дрез се срещна с Радхика и 35 други деца в нейното село, с цел да оцени следствията от неналичието на училище сред дребните общности.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Gem Woods (@gem_who_travels)

„ Беше в действителност шокиращо да открия, че от 36 деца, записани в началното учебно заведение, 30 не могат да прочетат нито една дума “, споделя той. Според него множеството възпитаници от началното учебно заведение са почнали да изостават в четенето и писането и съвсем нямат достъп до образователни материали.

„ Хинди и британски бяха обичаните ми предмети в учебно заведение “, споделя Радхика. Сега тя съвсем не помни нито един от двата езика. Завършва втори клас в началното държавно учебно заведение, когато Covid-19 се надига. Сега тя минава в четвърти клас, макар че няма достъп до образователни средства през цялата година на пандемията.

Съгласно индийските закони за образованието, е наложително учебните заведения да бъдат пускани да преминават в по-горен клас до пети клас. Целта е да се облекчи натискът върху децата, като в същото време се обезпечи подкрепяща образователна среда. Училищата спазиха правилото и тази година, макар спиранията в образованието за толкоз доста възпитаници

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР